EDELHOLZ - parketta, padló egy életre
Főoldal / Közösségi hírek / Sikeres tanulmányút Veszprém megyében

Sikeres tanulmányút Veszprém megyében

2022. 06. 29.

2022. június 24-én a Sümeg Város Önkormányzata konzorciumi vezetésével megvalósuló TOP-5.3.1-16-VE1-2017-00011 azonosító számú projekttel ismerkedett a Lenti delegáció.

Bazsiban Oszkai Réka a projekt megálmodója köszöntötte a tanulmányút résztvevőit és bemutatta a település közösségszervezőjét Németh Zsuzsannát, aki már több évtizede szervezi a település közösségi életét.

Nagyon érdekes volt, hogy a falu kicsinysége ellenére több közösségi szintérrel rendelkezik. Van egy művelődési háza, 150 főt befogadó színházteremmel, faluháza és könyvtára, ahol közepes (50-60 fős) programokat tudnak lebonyolítani és van egy közösségi feldolgozója, ahol akár házi disznótort is tudnak szervezni.

A község, és ez kiemelten az itt élők és a települést vezető polgármester érdeme, közösségi szinten gazdálkodik. Van almáskertjük és disznókat is tartanak, melyet értékesítenek.

Németh Zsuzsanna elmondta, hogy ők nem gondolkodtak nagy dolgokban; 50 000 Ft is csodákra képes, ha megfelelő önkéntes bázis áll rendelkezésre. A meglévő programjaikat gondolták újra.

Sümegen a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház színháztermében folytatódott a program. A delegációt Végh László Sümeg polgármestere köszöntötte. Elmondta, hogy városa kicsi, de jelentős történelmi múlttal rendelkezik. Ezt nem csak a vár miatt mondja. De a településen van püspöki palota és itt született Kisfaludy Sándor, akinek az emlékét őrzi a település, hiszen nemcsak születési helye, hanem házasságkötése után lakhelye is Sümeg lett.

Polgármesteri köszöntő után Oszkai Réka ismertette a projekt részleteit.

Lényeges dolognak nevezte, hogy a program keretében közösségszervezőt/közösségfejlesztőt alkalmazhatnak, így munkahelyteremtés történik. Számára ez a programnak nagy értéke.

A projekt keretében a rendezvényszervezésen kívül kiemelten kezelték, hogy helyi erőforrásokat vonjanak be, bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a térségben élő amatőr művészeknek, civil szervezeteknek, elősegítsék a hálózatépítést.

A csoport megtekintette a Kisfaludy Emlékházat, ahol épp a múzeumok éjszakájára készültek.

Itt részletesen ismertették, hogy mit jelent a közösségi múzeum. A programot a sümegi vár látogatása és egy órás pihenő zárta a Tapolcai tó környezetében, ahol az utazás résztvevői pihenhettek, illetve beszélgethettek a megszerzett tapasztalatokról.

Sikeres tanulmányút Veszprém megyében