EDELHOLZ - parketta, padló egy életre
Főoldal / Közösségi hírek / Népművészeti kavalkád Lentiben

Népművészeti kavalkád Lentiben

2022. 06. 20.

Június 11-én került megrendezésre az egész Kárpát-medencét felölelő, első Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál, melynek Zala megyei helyszíne Lenti volt. A fesztivál célja az öt évvel ezelőtt indult Csoóri Sándor Program segítségével elért eredmények felvonultatása és a magyar népi kultúra ünneplése volt. A különleges esemény egyszerre 30 településen zajlott, közel húszezer néptáncos, népzenész és kézműves részvételével.

Az ötszáz zalai résztvevőt a Kerka Táncegyüttes fogadta Lentiben, színes és színvonalas programokkal. A fesztivál 10 órakor egy ökomenikus istentisztelettel kezdődött, amit a sok-sok népviseletbe öltözött táncos látványa és az élő népzene nagyon felemelő élménnyé varázsolt. Ezt egy nagy zalai össztánc követte, majd a zenészek és a táncosok együtt vonultak fel a templom körül.

Délben került sor a hivatalos megnyitóra, egy Csoóri Sándor-vers elszavalására és a közös éneklésre. Ezután a nap talán leglátványosabb pontja következett, amikor az összes résztvevő táncos bemutatta az előre megtanult közös koreográfiát, a Művelődési Központ előtti téren.

Egy újabb kalotaszegi össztáncot követően az érdeklődők a népzenei együttesek koncertjeivel, bábcsoportok előadásaival, hangszersimogatóval, majd zalai és moldvai táncok tanulásával tölthették a délutánt. Eközben népi kismesterségekkel is megismerkedhettek, megcsodálhatták a kézművesek portékáit és a helyi gasztronómiai szereplők ételeit is megkóstolhatták. A kicsiket pedig népi játszótér és póni kocsi várta. 17 órakor a nézők egy Pásztorünnep című somogyi, gömöri és szatmári táncos összeállítást is megtekinthettek, a Göcseji Szegek Néptáncegyüttes, a Zalai Táncegyüttes és a Kerka Táncegyüttes közreműködésével.
Ezt követően a gálaműsor vette kezdetét, melyen minden együttes bemutatkozott egy-egy koreográfiával. Végül a leglelkesebbek még sokáig mulattak a programsorozat zárásaként megrendezett táncházban.

Összefoglalva, a napot gyönyörű viseletek, mosolygós arcok, varázslatos népzenei dallamok és rengeteg tánc jellemezte. Köszönet a szervezésért Kiss Norbertnek, a Kerka Táncegyüttes tagjainak és mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy ilyen szép és igényes fesztivállal gazdagodhattunk! Reméljük, folytatás is lesz, aki pedig lemaradt, a Kerka Táncegyüttes Facebook-oldalán visszanézheti az eseményen készült felvételeket.

Népművészeti kavalkád Lentiben