EDELHOLZ - parketta, padló egy életre
Főoldal / Önkormányzati hírek / Hagyományok az étkezésben

Hagyományok az étkezésben

2021. 04. 28.

A helyi értékek megőrzéséhez kapcsolódóan négy előadásból álló sorozat keretében négy helyszínen találkozhattak az érdeklődők Prikryl József Venesz-díjas mesterszakáccsal a „Népi táplálkozás, az ételek előállítása, megtermelése régen és ma” című előadásán.

2020. szeptember 8. és november 3. között Lentikápolnán, Lentiben, Bárszentmihályfán és Máhomfán kötetbemutatóval egybekötött esten mesélt arról, hogy miként indult el ezen a pályán, hogyan ismerte meg tájegységünk gasztronómiai jellegzetességeit és miként készült el a tapasztalatait, élményeit tartalmazó két kötet. Szóba kerültek olyan ételek és alapanyagok, mint a fumu vagy a vágott zsír, amit a helyiek a mai napig előszeretettel készítenek és fogyasztanak. Mindkét könyvre (A dödölle; Zalai, vasi paraszti ételek) jellemző, hogy a sok-sok recept és kép mellett a néprajzi vonatkozású gondolatok is helyet kaptak. Az érdeklődők egy werkfilmen keresztül a könyvek születését is megismerhették. A folytatásban a paraszti világ ételeit, alapanyagait, ezek megtermelését, előállítását, beszerzését, a sütés-főzés-étkezéshez kapcsolódó alkalmakat és ezek átalakulását mutatta be az előadó. A "Spizek királyi mestere" címet 1996-ban elnyerő mesterszakács előadássorozata a TOP-5.3.1-16-ZA1-2017-00005 azonosítószámú "A helyi identitás és kohézió erősítése Lentiben" című projektben valósult meg.

Hagyományok az étkezésben