EDELHOLZ - parketta, padló egy életre
Főoldal / Közösségi hírek / Fermentálás, tartósítás – bemutatóval egybekötött előadás a városi könyvtárban

Fermentálás, tartósítás – bemutatóval egybekötött előadás a városi könyvtárban

2023. 03. 08.

Ismeretterjesztő előadás keretében mutatta be Kovácsné Rákos Eszter a gyakorlatban is a fermentálás előnyeit.

Kb. 2 évtizede kezdett el a tudomány foglalkozni az emberi test különböző tájain, velünk szimbiózisban élő baktériumok, gombák egészségünkre gyakorolt szerepével. A bennünk élő mikroorganizmusok meghatározzák lelki állapotunkat, étvágyunkat, egészségünket.

A fermentált ételek, italok elkészítése egyszerre táplálék- és örömforrás is. Nem csak finomak, de jótékony hatással vannak egészségünkre, emésztőrendszerünk működésére is. Nem igényel sok időt, egyszerű, szórakoztató. Hobbinak, ajándéknak is kiváló!

Jótanácsok

-       Kezdjünk kis adagokkal, legyünk türelmesek!

-       Kezdjük egyszerű alapanyaggal, fűszerezés nélkül pl. káposzta, uborka, később kísérletezzünk bátran a fűszerekkel, zöldségkombinációkkal!

-       A legkönnyebben fermentálható zöldségek közé tartozik a káposzta (fehér, vörös, kínai kel), a sárgarépa, az uborka, a cukkini és a legtöbb retekféle – érdemes ezek közül választani először.

-       Társításkor figyeljünk arra, hogy hasonló keménységű alapanyagokat rakjunk össze (pl. uborka- cukkini, karfiol- káposzta, vagy sárgarépa), hasonló méretűre daraboljuk az alapanyagokat!

-       Próbáljunk ki minél több alapanyagot, legyünk kreatívak!

-       Kezdjük el! Mindenkinek érdemes elkezdeni, akár a konyhaművészetét szeretné színesíteni, akár egészségmegőrzése, helyreállítása a cél.

Vigyázat, függőséget okoz!

Fermentálás, tartósítás – bemutatóval egybekötött előadás a városi könyvtárban