Kb. 2 évtizede kezdett el a tudomány foglalkozni az emberi test különböző tájain, velünk szimbiózisban élő baktériumok, gombák egészségünkre gyakorolt szerepével. A bennünk élő mikroorganizmusok meghatározzák lelki állapotunkat, étvágyunkat, egészségünket.
A fermentált ételek, italok elkészítése egyszerre táplálék- és örömforrás is. Nem csak finomak, de jótékony hatással vannak egészségünkre, emésztőrendszerünk működésére is. Nem igényel sok időt, egyszerű, szórakoztató. Hobbinak, ajándéknak is kiváló!
Jótanácsok
- Kezdjünk kis adagokkal, legyünk türelmesek!
- Kezdjük egyszerű alapanyaggal, fűszerezés nélkül pl. káposzta, uborka, később kísérletezzünk bátran a fűszerekkel, zöldségkombinációkkal!
- A legkönnyebben fermentálható zöldségek közé tartozik a káposzta (fehér, vörös, kínai kel), a sárgarépa, az uborka, a cukkini és a legtöbb retekféle – érdemes ezek közül választani először.
- Társításkor figyeljünk arra, hogy hasonló keménységű alapanyagokat rakjunk össze (pl. uborka- cukkini, karfiol- káposzta, vagy sárgarépa), hasonló méretűre daraboljuk az alapanyagokat!
- Próbáljunk ki minél több alapanyagot, legyünk kreatívak!
- Kezdjük el! Mindenkinek érdemes elkezdeni, akár a konyhaművészetét szeretné színesíteni, akár egészségmegőrzése, helyreállítása a cél.
Vigyázat, függőséget okoz!